Dårlig råd eller en rikere hverdag?

”Slitsomt og stigmatiserende å ha dårlig råd” var overskriften på en av artiklene til Klikk.no Foreldre Nyhetsbrev, som jeg fikk på epost for noen dager siden.

– Jeg føler meg ikke fattig, men jeg har helt klart veldig dårlig råd, sier Cecilie Dahl (31).

Osloinnflytteren er alenemamma til Nadia (2).

Det er godt hun skriver at hun ikke føler seg fattig, Cecilie Dahl, men jeg har tråkket i lignende sko og kjenner meg godt igjen i følelsene av hvor slitsomt det er med å være i konstant underskudd på ”kronasje”. Jeg kunne ha skrevet kapital, men det gjør jeg ikke fordi jeg er av den oppfatning at kapital ikke bare handler om pengeverdi, men også om livsverdi.

Den som har fått barn har en stor menneskekapital. Den som er frisk har en stor helsekapital. Den som har venner har en stor vennekapital. Det samme gjelder for de som har familie, fast arbeid, godt husvære, nærhet til naturen (for de som setter det som en viktig verdi) og lignende kapitaler.

Jeg tror det er mange som kjenner seg igjen i følelsen som Cecilie Dahl beskriver. Hun er modig som tør å beskrive den, fordi det er sårbart og fordi kan være en nedverdigende følelse, en type underlegenhet.

Hvorfor jeg hadde lyst å kommentere artikkelen var fordi jeg skulle ønske at samfunnet (les: media) også ville vektlegge å beskrive ulike livsverdier som kapital. Men trenden er motsatt; alt blir ”kronasjeverdisatt” fra hva det koster å behandle kreftsyke pasienter hjemme til å reparere verneverdige bygninger. Alt i samfunnsøkonomien handler visst bare om kroner (øre behøver vi ikke lenger nevne!) og ikke om menneskelige verdier.

En rikere hverdag

Men så kom Drammens Tidende med en artikkel i sitt boligmagasin – også det for noen dager siden – hvor overskriften var ”Ryddige hjem bidrar til en rikere hverdag”. Hm!

Birgitte Lange har gitt ut en bok som heter ”Rikere hverdag. Glede her og nå” med flere hundre tips til hvordan man på enkle måter kan få  mer glede og glød inn i hverdagene. Ett av rådene er, kanskje noe overraskende, å rydde!

Hm! igjen. Jeg siterer videre:

– Det jeg har erfart, er at ytre kaos lett blir til et indre kaos. Det gir ro og oversikt å ha det ryddig har du en hyggelig bolig å komme hjem til, gjør det livet ditt bedre, mener Lange.

Artikkelen skriver videre om at dette starte med en nettside kalt flylady.net i 2001. Nettsiden bruker mye humor, og ryddeforslagene skal være gjennomførbare for selv den mest kaosrammede sjel…

Livsverdier

Ok; hva vil jeg med dette? Bare belyse hvordan verdier kan bli beskrevet i media, og hva som påvirker meg – og sikkert andre – til en positiv tankegang. Verdier handler ikke bare om penger, kroner, men minst like mye om ’det andre’; selve livet vi lever alene eller sammen med andre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Politikk og samfunn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s