Gi elevene en «ny» læringsdimensjon

Fagbokanmeldelse ved Kari Anna Sandvik

Oversiktlig og informativ innføring i metoden Lærer-i-rolle:

Drama för lärande och innsikt. Gavin Bolton

Om dramapedagogik i teori och praktik. Texter i urval av Anita Grünbaum

Bokförlaget Daidalos AB, 2008

En samling utvalgte tekster, hentet fra fem av Gavin Boltons og en av Dorothy Heathcotes bøker, over en tidsperiode som strekker seg fra 1979 til 1998. Det var Bolton og Heathcote som i sin tid utviklet dramametoden Lærer-i-rolle.

Dramapedagoger som vet hvordan det føles å skulle ”overbevise” andre lærerkollegaer om at drama som metode fungerer svært godt i mange fag, kjenner seg sikkert igjen i det Bolton beskriver i begynnelsen av boka. Hans lærerkollegaer spurte ham bare om hva barna gjorde i timene, og ikke hva de lærte i hans dramatimer (kap.2). I resten av kapitlene gir han oss derfor en god innføring i, og argumentasjon for, hva slags læring som er mulig via dramametoder generelt og Lærer-i-rolle spesielt.

Bolton og Heathcote overbeviser oss om at å gjennomgå lærestoffet ved bruk av metoden Lærer-i-rolle vil gi elevene en ny dimensjon av forståelse, som de sjelden får oppleve i den tradisjonelle undervisningen. En ganske sterk påstand fra deres side, men jeg sier meg helt enig i det. Den som ikke har prøvd det har en ny læringsdimensjon til gode.

Det er også ganske spennende å merke seg Heathcotes tidlige bevissthet om læreren som, ved å overlate ”ekspertrollen” til elevene, gir elevene makt over egen læring (kap.7), spesielt sett i lys av vår tids pedagogiske tanke om hvor viktig det er med elevers medvirkning.

Dette er en detaljert bok, men man behøver ikke lese alt! Den er skrevet på svensk, som til tider kan virke tyngre å lese enn engelsk, men dette er viktig dramapedagogisk stoff som burde være allmennkunnskap for dramapedagoger på mange trinn.

KA lærer-i-rolle-prinsesseog HVA ER DRAMA?

http://www.dramaiskolen.no/sider/tekst.asp?side=12&submeny=Hva er drama?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Pedagogikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s